Reflexologie bij kanker

KankerIn 2018 heb ik de masterclass Oncologie Reflexologie gevolgd en afgerond bij Total Health.

 Voor de meeste mensen zorgt de diagnose ‘kanker’ voor grote angst, paniek, shock, hopeloosheid en een gevoel van isolatie.
Massages brengen de geest tot rust en kalmte. Doel van deze massages is om het proces dat de cliënten doormaken te ondersteunen. Het is zeker niet de bedoeling om te behandelen, maar te masseren en zo de kwaliteit van leven van de patiënt te verhogen.

Dit is gericht op:

  • het ondersteunen van het genezingsproces
  • het verlichten van de psychische shock
  • het verminderen van bijwerkingen
  • het bieden van troost en ontspanning

Binnen reguliere behandelingen is er vaak weinig tijd voor aandacht en ondersteuning, terwijl de behoefte hieraan vaak groot is.
Niet zelden belanden mensen in een rollercaster van emoties en moeten er allerlei beslissingen worden genomen ten aanzien van behandelingen. Een stukje rust, een luisterend oor, liefdevolle aandacht en aanraking kunnen dan zeer helend werken.
Door deze aandacht komt het hormoon oxytocine vrij, het gelukshormoon. Tevens werkt massage stressverlagend, waardoor het immuunsysteem en zelfgenezend vermogen geactiveerd worden. Door het harmoniseren van het lymfesysteem wordt de vrije stroom van het lymfesysteem ondersteund en worden afvalstoffen afgevoerd. Rustig, licht contact met de huid stimuleert de Naturel Killer(NK)-cellen. NK-cellen zijn de cellen die als eerste de kanker aanvallen. Zij ondersteunen derhalve het immuunsysteem.
Massage zorgt voor een nieuw contact, een nieuwe relatie met het lichaam en herstelt het lichaamsbewustzijn.

Tijdens mijn stage in de hospice heb ik gemerkt dat mensen die een voetmassage ondergingen dit als zeer prettig ervaarden. Zij konden meer ontspannen en er ontstonden mooie gesprekken.
Ik hoop dat ik met deze massage een bijdrage mag leveren aan een beetje levensgeluk in een toch al moeilijke periode.