Reflextherapie

Reflexologie werd al toegepast in het oude China, Egypte en bij bevolkingsgroepen in Noord- en Zuid-Amerika (Indianen).

Overeenkomsten en verschillen tussen westerse en Chinese voetreflexologie

voetplaatWesterse voetreflexologie is een natuurgeneeskundige therapie waarbij druk wordt uitgeoefend op reflexpunten van de voeten.
Ze is gebaseerd op het principe dat deze reflexpunten zijn verbonden met de diverse interne organen, zenuwen en klieren en dezelfde ordening vertonen als die in het lichaam, waarvan ze een kaart of microkosmos vormen. Druk op deze reflexpunten kan daarom invloed hebben op deze organen. Deze behandeling stimuleert de normale functies van het betrokken orgaan en bevordert daardoor de innerlijke geneeskracht.

Chinese voetreflexologie is onderdeel van de traditionele Chinese geneeswijze. Hiertoe behoren o.a. ook acupunctuur, Tuina, voedings- en kruidenleer. Chinese voetreflextherapie werkt naast de reflexzones ook op de meridiaanbanen en acupunctuurpunten op voeten, onderbenen en knieën. Er wordt ook gewerkt met specifieke acupunctuurpunten. Meridianen vormen samen een energetisch systeem in het lichaam en voorzien het lichaam van energie. Er worden bij deze methode andere technieken gebruikt dan bij de westerse voetreflexologie. Naast het werken op de voeten wordt er ook gewerkt aan de armen en met oorreflexologie.

Chinflex

Dit is een combinatie van Chinese en westerse voetreflexologie. Door een combinatie van beide methoden toe te passen, kunnen klachten nog beter en effectiever worden behandeld. Meestal zijn 6 tot 10 behandelingen voldoende om de klachten te verminderen of te verhelpen.